Wednesday, December 30, 2009

Goodbye 29.. Welcome 30!

Sob...

Gue bakal menginjak ke 30. Kelab 30sen. Tak best nye. Tapi tu la lumrah manusia kan. Mane ade manusia lahir tua, mati muda. Oh.. Itu cam cerita Brad Pitt belakon jer, ape eh? Benjamin Button something. Sadis gak aku nengok citer tu.

Semoga tahun depan nie bakal menjanjikan keceriaan untuk kite sumerr!!

Oh lupe plak. Selamat Tahun Baru Maalhijrah. Belated. Huu..

Saturday, December 19, 2009

Mase pregnant dulu, sebok la kitorang laki bini dok berpikir.. Nak beli playpen ke baby cot? Sebab nye dengan size kitorang yang kecik molek nie *sile pengsan* ade lah tidak berape nak logik la nak letak baby in the same bed. So ari tu dah la survey playpen. Cam best jer, coz plastik. Kire cam senang la kot nak bukak pasang. Kitorang ni ade hati nak angkut menatang tu everytime balik kampung. Huhu..


Sekali bile dah terberanak awal nie, playpen yang di usha tu tak la sempat nak beli. Konon after discharged dari spital, lakiku tu nak pegi beli. Tapi ade ajer aral melintang.. Nape ntah..


Rupe nye ade la hikmah di sebalik kejadian tak jadi beli playpen tu..
Ayra dapat katil baby.. Alhamdulillah.. Murah rezeki anak aku nie..



Ni la rupe nye sebelum di pasang..

Bile dah siap pasang..

Masalahnye sekarang.. Belah mane aku nak campak baby cot nie? Huuu..

Nota kaki: Thanks Mel!

Wednesday, December 2, 2009


Merujuk kepade entry sebelum ni...


Takde mende pun.. Aku order online nie.. Kire murah ke ek? Ntah.. RM480 for 20pcs..


Consist of:


4pcs dinner plate
4pcs bread and butter
4pcs soup bowl
4pcs saucers
4pcs cups


Bile start beli online, pastu cam terjebak plak.


Beli pulak Visions VS332, yang ni confirm murah coz dah compare price kat Jusco RM429. Aku beli online RM340.


Set ni consist of:

1.25l covered versa pot
2.25l covered versa pot
3.25l covered versa pot


Gambar takde. Korang leh google sendiri. Tak pun tengok kat website www.worldkitchenasia.com
And tak abis kat situ lagi..
Aku beli pulak bengkung secare online juge sehari sebelum terberanak tu.. So sempat la sampai elok2 on Tuesday 3 Nov tu.. Bagus kain nye, jenis belacu *menurut kate tukang urut tu la.. aku mane kenal jenis kain nieh*
Ade la hikmah nye bersalin awal ni kan.. Kalo tak, God knows ape lagi aku nak beli secare online pastu.. Ahaks.
P/s: Walaupun dah ade pinggan cantik, periuk Visions, 'seru' nak masak lom sampai lagi. Masih di Jepun. Lom balik Mesia. Muahahahaha.. Kite tengok pas aku abis pantang ni camne.

It's been a while

Salam..


Aku jenguk blog sendiri, then baru lah perasan.. Lebih sebulan tak update blog! huuu..


Well, kuasa Allah tu takde sape tau dan bole jangka.. Aku patut nye beranak 5th Dec 2009, tapi kuasa Allah Maha Besar.. 31.10.2009 aku dah selamat bersalin baby girl..

Alhamdulillah.


Rupenye mmg anak aku girl la! Patut la shy shy cat je mase scan.. Dok tunggang langgang terbalik menonggeng nyorok poen die. Hehehe.. Alhamdulillah. Both me and hubby mmg tak kesah jantina anak first kami. Ape yang penting? Kerjasama? Tett! Salah. Yang penting, sehat..


Berat Ayra Ashadeeya *name diberi oleh bapaknye, sile beri credit kat die* 2.33kilo sahaje. Maklum la, lahir tak cukup bulan.. Aku terberanak at 35 weeks. Kire baby border misi dok panggil. Anyway, for a pre mature baby, she's big.. Coz selalu nye baby pra matang ni 600 gram, 700 gram, jarang la nak reach 2 kilo. So kitorang amat-amat bersyukur la die ni besar. Kalo tak, sure lagi lame kene tahan kat hospital dok dalam incubator tuh. Cukup la mommy die dok berjurai air mate dok ingat kat Ayra. Huu.. Yelah, selame 7 ari tu Ayra kat spital, aku kat umah. Sob sob sob.. Tamau la ingat citer sedih..


So ini lah Ayra.. Hello mommy's blog readers! Hehehe
Oh yer.. Name Ayra Ashadeeya tu bermaksud Respectable Princess..




Friday, October 30, 2009

Lihatlah daku..


Kalo sesetengah pompuan pregnant segan nak tunjuk gambar derang yang kembang tu, aku ni plak sangat la contra. Huhu.. Dah sedia nak tengok aku? Cehh!


Sile la lihat! Muahahahaha





Ni mmg gambar berani mati.. Takde secalit bedak, foundation pon. Tengok la idung jambu gua.. sob sob sob..


Ok la, aku plak rase nak muntah tengok muke sendiri.. So amongst pix taken at PD...



Mase first nite dinner. Dah lewat, so makan kat hotel jer la.. Buffet set die RM38++. So kitorang ala carte jer lah..







Ni first day bekpes..



Kitorang dok level 4 - Studio Suite. Per nite RM265 gitu lah. Mahal. Bilik superior n deluxe sold out. Maybe sebab Monday tu public holiday kot kat N9.





Jangan tanye siape yang punye.. mane la gua tau!











Takde bath tub! Mak marah tol.. takleh jadi badak berendam kalo tak, makin kembang la aku..

Menarik nye.. leh tutup.. cam umah kampung zaman jepun dulu.


Gambar-gambar ni mase kat Avillion PD. Too bad plak kitorang takde gambar berdua..
Mane gambar En. Mozehan? Malas nak transfer dari handphone.. Later la ekk..
Gambar lain, tengok la dalam FB gue!

Thursday, October 29, 2009

Dia datang..

HARI : AHAD
TARIKH PENGHANTARAN: 25/10/2009
di jangka tiba : 26/10/2009 ~ 27/10/2009
HOTLINE : 03-56318808
SEMAKAN ONLINE : www.kangaroo.com.my

NO CN :103793078
NAMA : Ermawati Basir
Barang : Jeng jeng jeng


Tungguu.. Barang dah sampai, gambar dah amik.. Tinggal nak upload jer..
Malas tol nak transfer gambar nie.. huuu

Wednesday, October 28, 2009

Cantik tak?



Korang nengok la gambar nie.. Menarik tak? Hehehehehe..



Pix credit to Google.
Ni king size bed, Studio suite.

Lazy bed..


Ni hotel kat Port Dickson.. Avillion Admiral Cove.
More info, please click here
Best siot! More pic will be upload soon.
Haih.. Best nye pegi bercuti-cuti nie..

Friday, October 23, 2009

Wah! Best gilerr nih

Sile bace Berita Harian.

Click here

Beranak dalam Air Asia, dapat free flights for life for mummy and baby!

Thursday, October 22, 2009

Wrong timing!

Iskkk.. Tak paham, serious tak paham..

Aku ni ade satu sikap yang aku sendiri tak pasti best ke tak..

Nak tau ape perangai tu?

Label date kat barang-barang aku.. Contohnye, facial cleanser, perfume, make up, shampoo, etc lah. Why? Sebab senang aku nak check, bape lame aku pakai bende-bende alah ni sampai la abis.. So sekarang nie.. Nampak gaye nye sume pakat bekerjasama nak abis serentak!! Adoyai..

Foundation Shu Uemura dah nak melingkup.. Compact powder pun.. Perfume pun.. Adoi.. Nape la nak abis sekarang.. Nape la tak abis bulan 12 nanti.. Nape bulan 12? Sebab mase tu Xmas sale ma.. Barang-barang cenggini banyak jual murah-murah!

Eii eii.. *tak puas ati nieh. Tapi tak tau nak salahkan sape.. * huu..

Wednesday, October 21, 2009

Nafsu..

.. makan mencanak-canak sekarang! Camni la rase nye kot bile dah heavily pregnant nie.. Gile la.. Mampos kene leter ngan doktor kalo gi check up nanti nie.. Haih! So far alhamdulillah berat takde la naik mendadak.. Tapi risau gak nie. Asek lapar jer sekarang nie.

Guano? Bole ke menjadi slimkembali ke bentuk asal pas beranak nanti? Huwargh.. Tengok la Erra Fazira yang kene sponsor ngan Slim World or something tu pun amik mase 6 months nak turunkan berat.. Tu pun bace paper semalam die kate still tak capai berat idaman die lagi.. 6 months beb.. huuu.. Mau nangis aku mintak laki sponsor gi Slim World jugak pasni! Muehehehe..

Dalam mode mengantuk.. Tiap 2 jam setengah mesti bangun nak gi loo.. Memang tak lena tido sekarang.. Huu.. Sabo jer lah!

Monday, October 19, 2009

Soalan cepumas

.. untuk ari nie...

Kalo ibu mertua anda merupakan seorang misi *nurse* atau retired nurse, agak-agak korang kasik tak die nak check tuttttt korang mase tengah sakit nak bersalin *contraction?*

Haa? Sile jawab please. Huuu..

My brother *READ: adik laki aku* seorang bakal nurse. Tak hingin aku nak suh die check tutttt aku.. Tapi memang ade hajat nak suh die jage aku mase pantang nanti.. Jage tengok-tengokkan la, bukan check physically itu ini eh.

Nota kaki: Entry ini tiada kaitan ngan ibu mertuaku. Ade paham?!

H.E.L.P

My stomach is getting bigger and bigger. Now takleh bend badan atau membuat aksi-aksi akrobatik lagi.. Nak potong kuku kaki pun susah.. So terpakse la menyusahkan En. Hubby.. Hehe..

Dulu, time cuti sekolah *haku dok boarding school* mak rajin potongkan kuku kaki.. Hehehe. Bukan manje nooo.. Sebab tu hubby cakap aku jenis tak reti potong kuku kaki bebetul. Chiss!

Menurut hubby, last nite aku tido berdengkur-dengkur. Kepenatan. Kul 11 pagi keluar, kul 10 malam baru sampai umah.. Gile ah penat. Ni mate pun bengkak.. Ngantukkss!!

Friday, October 16, 2009

In the mood of..

.. surfing Corelle, Corningware, Visions, Pyrex, Luminarc dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannye..

If Corelle tu sampai pening nak pilih design mane yang aku suke.. My hubby plak jenis tak suke bende berbunge-bunge nie.. *usually bedsheet, sarung bantal, ni la..* Kalo bab-bab pinggan ni tak tau la plak. Ok ker bang oi? Ke nak ke carik yang abstract jugak?

Semua ni berpunca dari kedatangan sedare mare aku tu lah.. Tengok set pinggan mangkuk yang ade.. alahai.. Damn it, siap curse lagi! Hahahaha.. Mase kawen dulu memang banyak dapat set pinggan, tapi sume kitorang recycle. Hehe.. Keji eh? :p

Kene start collect nie.. Sikit-sikit, lame-lame penuh la almari tu kan? Ahaks!!

Sape nak gi Langkawi tolong habaq naa.. Nak kirim barang sekotak dua.. Muahahahaha

Tuesday, October 13, 2009

Yeyeh..

Sedang mengemas barang.. Sudah mau kul 4 nie.. Mase utk pulang! Dan mengemas umah coz my sepupu sepapat, makcik nak datang umah beraye. My aunty dah bising coz dah lame tak jumpe I since I was admitted due to H1N1 ari tu..

Hooo.. Harus la gigih ngemas umah! Makan? Bagi serdak kuih raye ajer.. Air, air oren.. Hahahahaha.. Kesian..

Monday, October 12, 2009

Ari ni rase cam tak berape nak sehat la.. Angin.. Pastu siap dah muntah bagai lagi.. Haih.. Dah menginjak ke 8 bulan muntah lagi ek.. Tak per, sekali sekala jer.. Huu.. Ni mesti gara-gara semalam makan lemang.. Yep, on the way back to Gemas (we travel back and forth last weekend) singgah kat Gemencheh beli lemang.. Huu.. Memang sedap! Waktu makan memang seronok ek, pastu angin tak hengat. Padan muke aku!

Yerrr, rasenye keturunan aku memang ade masalah sket ngan pulut-pulut nie.. Huuu

Missed!

Alaaaaaaaaaaaa.............. Kitorang dah missed Nur Kasih last Friday.. Sape nengok? Sile la citer kat kitorang nie. Huu.. Malas tol rase nak gi jengah kat TV3 website tu.. sure la lembab nak mampoih kalo tengok online, yes no? Alahaiii...

Sebab ape we all miss Nur Kasih? Hmm.. sebab balik Gemas.
Start next year, aku nak belajar mengira lah.. Kire, bape kali balik Gemas.. bape kali balik Selama. Huhuhu..

Friday, October 9, 2009

Pilgrimage

Yesterday, my mother in law sms my hubby informing that her flight to Mekkah will be this 27th Oct 2009. Baru je dapat confirmation. Alhamdulillah..

Kitorang doakan semoga mak sehat sejahtera, dapat menunaikan ibadah haji ngan sempurna, dapt haji mabrur. Insya Allah..

Bile turn kite-kite plak eh? Huuuu.. Hensap..

Thursday, October 8, 2009

Tak sabarnye..

Menurut GSC, Twilight Saga: New Moon Movie (sequel of Twilight movie) will be released at Malaysia on 27th November 2009..

Huwargh.. 27 Nov tu.. Jangan la aku beranak lagi time tu..

Tak sabar nak tengok Robert Pattinson! Yiehaa!


Mengantuk..

Mengantuk dan bosan. Bad combination.

So surfing la itu ini.. Bace kat Harian Metro pasal Fasha Sanda ngan Qabil Ambak..
Adeh.. Bertambah-tambah la mengantuk haku nie..

Bosan tol artis Malaysia nie. Huh!

Wednesday, October 7, 2009

Tak paham!

Seriously, tak paham ngan keadaan sosio-politik between Malaysia ngan Indonesia nie. Takkan pasal tarian jer nak perang kot.. Berbaloi ker?

My parents dah la nak terbang gi Palembang this Saturday. Risau pun ade gak.. My father's relatives berlonggok kat sane. Back then, my great grandmother lari ke Malaysia, eloped. Huuu...

Rasenye mase sekolah dulu cikgu aku penah mention why Malaysian and Indonesian have different kind of approach in facing this kinda issue.
Nak tau ape teori die? Jawapannye ialah dengan menjawab soalan nie..

Camner org Malaysia mendapatkan kemerdekaan?
Camner pulak orang Indonesia mendapatkan kemerdekaan?

Haaa.. Bile dah dewasa nie, baru la aku paham ape cikgu aku tu cakap.. Betul. We have different approaches. Although Malaysia gain its independent through diplomacy, it doesn’t mean we are weak, either emotionally, physically, takde semangat juang, etc. Rasullullah SAW, look back at history, kalo die nak conquer 1 negeri tu, baginda hantar 1 utusan dulu, cakap elok-elok. Sebarkan syiar Islam, pastu kalo sume care pun tak berkesan, last resort baru lah perang.. Seboleh-bolehnye memang nak elak shed of blood ni kan..

Moga-moga semua isu ni leh settle baik-baik, secara aman.. Amin..

Tuesday, October 6, 2009

Wah..Menarik nie

I got this link from my fren, Lin Chalo.. Prediction of baby boy or girl?
Fatin mau try ka?

Click here

Mine..











Baby Girl!! Huhuhu.. Mari kita lihat shiapa yang kenaaaaaa...

Jiwa kacau

Iskk.. Nape ntah ari ni rase seperti jiwa kacau plak.. Sekarang ni kalo bangun pagi jer, mesti teringat..

"Haih.. Camner gaye la aku beranak nie...".

Yeah, gaye bebas, kupu-kupu, kuak lentang.. eh?

Aku memang ngeri nak beranak nie.. Takuttt! Ari tu pegi open house Sensei kat Kajang, para bapak-bapak dok bercerita pasal experience bini masing-masing. Padan muke kene sergah ngan aku.

"Korang ni takde citer positif ker pasal beranak ni hah?".

Puas ati.

Aaa.. takut takut.. Bak kate
Fatin aku takut sebab takde experience lagi. Hmm memang tepat sekali!

Ah.. Mak kusut!!

Monday, October 5, 2009

Lelaki kacak untuk dilelong..

Conversation kitorang lebih kurang camnie la..


Dia: Weh.. takde gadis nak dikenal2 kan utk aku ker?
Aku: Erks.. kan ko sudah ade *gadis lawak* tu? Watper nak gadis lain lagi?
Dia: Aku memerlukan option..
Aku: Ooooo begitu..





My junior.

Tak sangke.. Mintak aku carikkan calon-calon untuk die..


Actually aku pelik coz die dah ade calon.. *Gadik lawak aku gelar minah tu.. Coz junior aku nie suke kat minah tu pasai minah tu sorang yang lawak. Hehe. Ade ek orang camnie?!



Tapi ari ni die dah tukar pikiran plak..
Nak carik option katenye.. Sebbek la ko tu single lagi.. Kalo tak, mau la kene seligi ngan aku. Huh!




Maka? Siape rase die layak.. Meh apply ngan aku.. Mind you, aku ni sangat lah cerewet yer.. Tapi budak laki ni lagi la cerewet! He's 28.. Org Skudai.. Engineer.. Tinggi la dr aku.. Nak mudahkan citer, ni budak nye.. Jangan la mamat ni jumpe blog aku.. Mampos!!

Oh Gosh.. Aku harus bukak agensi la..

Agensi aper?

AGENSI CARIK JODOH.

Seriously



Well.. Mase kat U dulu, geng-geng die ni dikenali ngan name Geng Model. Dun ask me why.


Cepat!! Sementara stok masih ada.. Muahahahahaha



For record, aku berjaye 'menolong' Munira ngan Nuar jer. So harusla sharpen my matchmaking skill ni kan kalo nak bukak agensi. Wahahahaha.

Mereng. Baik aku stop kat sini.

Friday, October 2, 2009

It's not too late, isn't it?

This year, kitorang cuti raye lame jugak la.. Seminggu lebih.. Dari Jumaat 18th Sept sampai la 28th Sept 2009. Memang sakan.. Tu lah kalo beraye 2 kampung every year kan. Tapi takper, kitorang puas ati n memang enjoy cuti. Muehehehe..



So mase kat Gemas ari tu, aku temankan my mother in law *harus la menantu solehah kan, bukan hantu...! menantu...* pegi Tabung Haji coz ade something to take care of. So.. aku pun dah alang-alang gi Tabung Haji nie.. aku pun bukak la my very own account..



Mase kat kaunter tu, abang kaunter tu tanye camnie..



"Bukak untuk anak ker?"



Sebbek la aku ni jenis yang tak mudah melatah and dah biase jawab soalan-soalan killer ni berkat belajar kat TIME dotCom. Huwa huwa huwa.



So aku ngan selamba nye..



"Anak dalam perut lagi nie.. Saye bukak untuk diri sendiri.."




Hehehe. Tergelak-gelak jugak aku kat situ...



Umur dah 29 tahun.. Baru nak bukak akaun ek..

Takper, I guess it's never too late, aite? Huhu..



Harap-harap pasni bile dapat keje tempat baru, azam baru jugak la.. Nak wat auto-saving dalam akaun Tabung Haji.. Mesti la ade target umur bape nak gi Mekah kan.. Contoh terbaik kat depan mate aku jer, my parents.. My mom pegi haji umur 44 tahun (back in 1996 mase aku form 4), abah plak 48 tahun.. Parents aku dok kampung, keje kampung jer.. So aku rase hebat dah pegi haji umur camtu. Kumpul duit sendiri.. Yang jage kitorang time tu abang aku yang abis form 5 and my late grandma.. Time tu aku kat boarding school, so takper la dah biase independent..



Doakan aku panjang umur, murah rezeki.. diberi kesempatan menunaikan rukun Islam ke 5, jadi tetamu Allah kat Mekah.. Amin..



Korang dah ade akaun? Mesti dah berlonggok duit dalam tu ek.. Tengok la bebaru nie Tabung Haji announce 2.25% bonus this year.. huuu..

Thursday, October 1, 2009

Bantal kekabu..

Oleh kerana ari ni aku agak rajin.. Make sile la tatap gambar bantal ngan tilam kekabu ni yer..




Ni original parcel.. Minah ni anta thru KTM..




Ni gambar togel nye.. Sebelum dipakaikan baju.. huuu

Ni gambar setelah pakai baju..




Kelambu pun included..



Well, so far .. kitorang laki bini pun dah penah try baring atas tilam nie.. huuu harus la jadi tester dulu kan.. So far kitorang berpuas ati lah..
Ok, tu jer!









Wednesday, September 30, 2009

Soalan lazim..

Bile dah pregnant nie, antara soalan-soalan lazim yang sering aku dapat adelah seperti berikut ...

1) Bile due?

Jawapannye senang jer: 5th Dec 2009

2) Anak buat kat mane?

Jangan tak tau.. ade org tanye soalan nie..
Jawapan aku pun senang gak.. Made in Bandung. Muahahaha.. Kitorang gi Jakarta Bandung awal bulan March ritu. Maybe made in Malaysia lom dapat sijil pengesahan kot untuk kitorang nie.. :p

3) Beranak kat mane?

Owh.. dulu sikit punye susah aku nak jawab soalan nie.. Coz mase tu lom decide nak beranak kat mane. Lagi plak aku ni memang prefer private hospital. Mueheehe..
Sekarang nie, jawapan aku: Spital Selayang or Sg Buloh. Tu pun lepas kene leter ngan doktor.
She said 'you should deliver your baby at the nearest hospital that you can reach within 15 minutes'. Ha.. Punah la harapan nak gi Ampang Puteri (yang jalan jem tu) HUKM (jauh, jem..), PPUM (lagi la bapak jauhhh). Abis citer dan En Mozehan tersenyum riang coz spital gomen adelah murah. Huhhhh!

4) Dah beli barang-barang baby?

80% completed. Baju-baju, lotion, diapers, blanket, segale macam mak nenek yang kecik-kecik tu dah settle. Tinggal yang besar-besar seperti playpen, almari / drawer die, stroller *macam sangat lambat lagi nak pakai..* botol, puting susu, sterilizer dan kawasan yang sewaktu dengannye, buaian.. *so sesape yang bace dan paham maksud tersirat di sini akan beli bende-bende ni la utk kitorang ek.. wahahahaha. No lah, just kidding*

Tilam, bantal baby pun dah beli.. Set kekabu lagi.. Kelassss.. Aku order ngan member lame, budak UIA dulu. Memang die wat bisnes nie.. Dapat la satu kelambu sekali.. Nanti aku rajin, aku upload gambar ek..

Mak mertua pun nak bagi set bantal kepale ngan bantal peluk gak.. Haih.. bertuahnye ko nak oi... Kekabu jugak.. Di samping itu, mak mertua jugak menyediakan barut utk si kecik nie.. Makcik An yg mak datin tu plak belikan barut baby imported dr Jakarta ke Bandung ntah. Mekaseh sume..

Mak aku sendiri pun nak bagi set bantal kekabu gak.. *bape banyak bantal nak pakai nie?* huhu. Set persalinan sarung bantal cadar *100% cutton okeh*, imported gak tu.. Dari Muar. Muahahahaha.. We have decided nak berpantang kat kampung aku, nun di Selama. Mak mertua aku nak mengerjakan ibadah Haji tahun ni. Sempat jugak die mempromosikan Gemas sebagai lokasi berpantang, but too bad la die gi Mekah.

5) Baby boy ke girl?

Soalan ni... the hardest question to answer. It's not because we don't want to reveal our baby's sex, tapi sebenarnye kitorang sendiri pun tak tau.. Dah berape kali pegi scan nie, setiap kali scan jer.. same jer.. TAK NAMPAK.

Everytime nak gi scan, mesti aku tepuk-tepuk perut and cakap ngan baby, kitorang nak tengok baby ni boy ke girl kan.. Dan setiap kali tu jugak la, kitorang dihidangkan ngan aksi-aksi si kecik nie.. Sekali tu, die tunjuk bontot kat kitorang.. Haih.. Sabo je laa.. Mase gi check up kat Ampang Puteri tu lagi best, die buat aksi akrobatik bagai, kaki kat muka, pastu tangan kat kepale.. Mane la nak nampak anu nye.. Sabo je la..

Anyway bagus jugak tak tau ni kan, nanti bile dah beranak nanti sure la surprise jer. Ade gak yang konon bile scan nampak boy, sekali kuar-kuar girl. Tak ke haru camtu! hehe

Di sebabkan dah jadi camnie, so barang-barang baby especially baju la, kitorang beli colourful jer. Biru, pink, kuning, putih, hijau, oren, sume ade.. Nasib ko la nak.. Hohoho..

6) Takut ke tak beranak nie?

Soalan ni akan dijawab lepas aku selamat beranak! Dah jawapan nye itu sudah pastinye akan menjadi satu panduan untuk aku plan bile nak ade anak seterusnye.. muehehehehe.
Ade sorang ex opismate aku kat TIME dulu, anak die sekarang dah 4 tahun, bile kitorang tanye next one, die angkat tangan surrender. Die kate 4 tahun sakit nak bersalin tu masih terasa.. Huu.. Seriau aku!!

Korang ade soalan untuk aku?

Tuesday, September 29, 2009

Due date..

Menurut jangkaan doktor, my due will be on 5th Dec 2009. Setakat ni ade la 2-3 orang dah komen suh delay, kate nye bagi same ngan besday derang la ape la.. Sabo je la.. Korang ingat sakit nak beranak ni leh ditahan-tahan or postpone?? *ceh, cakap cam aku ni penah beranak jer ek.. hehe* Kalo bole tahan ke ape ke, baik bagi same besday ngan laki aku 11th Nov tu kan.. tapi tu kire awal la pulak.. hehehe

Mase raye bebaru nie, my hubby dapat sms dari his officemate yang due nye same ngan aku.. She said she safely deliver *tak ingat plak baby boy or girl*.. Time tu minah tu tengah beraye kat Muar.. Aku ngan An sungguh ketakutan!! Bukan aper, memang dah ramai yang terberanak awal, tapi memandangkan dalam keluarge aku *my sister la* (korang belek-belek la entry aku yg dulu-dulu tu ek) ade tragedi happen awal tahun ari tu.. aku jadi trauma ngan fobia bab-bab beranak awal nie..

So berbalik kepade citer si opismate An tadi nie, anak nye 1.3kilo.. So kene la tahan.. Setau aku, kalo lahir 7 bulan, sure kene monitor n baby kene dok dalam incubator tu for 2 months, or sampai mencapai berat yg ideal - baru la bole balik umah.. Marilah doakan biar sume nye sehat sejahtera..

Ape-ape pun, setiap ari aku ngan An pasti akan bercakap-cakap ngan baby dlm perut nie, suh die kuar on time.. Tanak awal, tanak lambat.. Di samping tu jugak, kitorang pun berdoa.. dan berusaha.. Aku takleh stress sangat, takleh aktif sangat.. Kene bersederhana jer lah.

Sape bagi aku stress sekarang ni, siap la. Aku simpan dulu, nanti pas abis pantang aku bunuh korang! Muahahahahaha..

Friday, September 25, 2009

Citer (sebelum dan selepas) raye kitorang..

Kitorang balik Selama ari Jumaat after solat Jumaat.. Alhamdulillah traffic ok, banyak kete.. tapi tak jem.. Mostly nye ujan sepanjang journey tu.. Sampai Sg Perak, kitorang rehat2 jab.. Sebbek call my mom, rupenye ujan lebat.. pastu ade banjir.. so takleh la exit Kamunting.. Kene la exit Bukit Merah.. Owh.. Korang jangan la tanye pasal Bukit Merah Lake Town Resort tu.. Tak penah aku jejak kaki kat situ.. Oh.. En Mozehan aka hubby suggest we all buat Family Day kat situ next year. Menarik gak tu ek..

Cik Puan Mira aka akak ipar gua, sile amik perhatian!!

Ari Sabtu, ujan lebat sepanjang ari! Dari kul 12 tengahari sampai la kul 6 petang.. Pastu sambung plak pas maghrib.. Aku ingat raye tahun ni mendung berarak kelabu jer.. Huu.. Sedih beb. Ni first time raye kat Selama since kitorang kawen tau! Alhamdulillah.. ari Ahad tu cuaca cerah sepanjang ari.. First raye kitorang dok umah jer.. Since bebudak kat kampung aku tu dah almost pupus (yelah, sume dah jadi bapak budak [2nd generation batch atas aku, dan ke bawah].. so 3rd generation ni cucu-cucu lah) so kitorang melepak jer la kat umah. huhu
Pegi umah Tok Teh kat Banggol Jas then balik umah..

Since fridge kat kampung kene sambar petir ari Jumaat before kitorang sampai tu, maka nya raya tahun ni amatlah panas takde air sejuk!! Cik Puan Mira, sile la bagitau Gudik suh prepare duit lebih sponsor mak abah beli peti ais ek. Kwang kwang kwang..

Ari Isnin bersamaan ari raye kedua plak, kitorang pegi Taiping.. ke umah Tepeng (member laki aku ni name Idham tapi sebab dok kat Taiping, so name die lekat Tepeng) makan laksa.. Since fridge rosak, before ikan-ikan tu berbau.. mak aku pun nak wat laksa jugak.. So pesan la kat kitorang ni beli timun ngan sayur.. Eh before that.. Tepeng: merase jugak aku makan kuih sarang semut. Thanks!! Abis satu Tesco Taiping kitorang jelajah, timun abis. Semua orang Taiping pakat buat laksa kot.. Sampai la ke Kamunting kitorang pegi mencarik timun, takde beb.. So kat umah, makan laksa tak bertimun la.. Ish ish ish,..

Ari Selasa.. Pijal adik ipar aku tu nak gi Kangar.. Mak aku ajak ke Langgar (orang utara panggil Langgaq, Kedah) so aku pun join sekali la.. Dah berzaman tok kadok rase nye tak pegi Langgaq nie.. Mak aku kata.. Langgaq Pokok Sena Gajah Mati! Korang paham-pahamkan sendiri je la yer.. 3 jam jugak ke sane.. Cik Abu suh dok 5 ari kat sana.. Nak bawak pi Padang Besaq la, melepak kat Tasik Pedu la, haih memacam plan dia. Too bad aku since preggie nie takleh tidoq merata-rata. So next time la ek.. Cik Puan Mira, perhatian jugak untuk hal ni yer. Huu.. Ni sedara belah mak yang tersesat jauh nunn di sana..

Ari Rabu kul 12 dah gerak balik ke KL..sob sob sob.. Sedih aku.. waa waaa.. Tak puas dok umah. Sampai umah dalam 6 lebih, tunggu si Bitah ngan Pijal kat Ladang Bikam tu jer dah sejam lebih! Pastu rehat-rehat jab, dalam kul 9pm tu gerak balik Gemas. Tak nyempat-nyempat dah laki aku ni nak balik Gemas.. Tahun depan kalo die tak ingat raye ke 4 dah balik.. siap laa! (every year kitorang beraya 2 kampung..)

So sekarang ni aku kat Gemas.. Gitu lah citer raye.. Eh.. tapi lom abis lagi.. Esok gi Subang Jaya.. ade open house umah Pak Lang.. Then pegi JB plak, anta SIL Shidah.. Pastu baru balik KL.. Haa.. korang bayangkan lah betapa jauh nye perjalanan kitorang sempena raye tahun nie.. Vah vah vah.. Tu lom campur planning nak gi Pasir Gudang umah si Bitah lagi. Wah.. sebbek la minyak RON95 ni cam jimat sket (kate laki aku laa).. huu..

Ok, abis dah.. Ape citer raye korang?
Oh.. ramai jiran-jiran, sedara mara sume mengomen saiz saye sekarang.. Err.. to be exact not my size la. but my tummy.. Sume kate kecik.. Tak macam 7 bulan. Perlu ke saye rase bersalah? No no noooo.. Aku tak bersalah. Aku dah cukup makan minum. Muehehehehe



Selamat Hari Raye..

Salam semua..

Well.. I guess it's not too late to wish all Muslim Muslimah Eid Mubarak! Dah 1430H umat Islam meraikan hari raye Eidul Fitri ni ek..

Maafkan lah kalau ade salah silap selame berblogging ni yer.. Jangan simpan dalam hati!

P/s: Siaran ini secare langsung dari Gemas..
Rupenye kat sini Celcom broadband amatlah mantap! 3G lagi.. Kat KL pun tak dapat 3G beb.. muehehehe..
(tapi ini tidak bermakna harus selalu bersiaran dari Gemas.. muahahahahaha. Ayat keji)

Wednesday, September 16, 2009

Bile dah penat sangat...

Adoyai.. Kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan..
Cadangnye this year nak la pose penuh, tapi ari ni aku dah ponteng da.. Tak larat. Lembik gilos.. Sayang tol.. Dah ari ke 26.. Perut meragam-ragam. Termasuk la yang dalam perut nie.. Kesian baby, so aku tak pose la ari nie..

Baby, esok kite puase pulak balik tau!

Saturday, September 12, 2009

Pada suatu malam

.................................

sambil surfing...

"Abang, orang nak minum air Ribena laa.."

"RIBENA??? Malam-malam nie?" Sambil garu kepale..

Tengah pikir mane nak korek air Ribena la tu..

Ni semua gara-gara iklan Maria Tunku Sabri tu lah!!

Ari tu jenuh jugak kitorang pegi carik Vienetta Brownies Chocolate tu.. Sebbek jumpe kat Carrefour. Huhu

Haih.. Tak sia-sia aku amik kelas Advertising dulu.. Sume iklan aku terlebih pay attention!! muahahahahaha

Thursday, September 10, 2009

Oh.. sedihnye..

Semalam aku gi UIA.. Lame siot tak pegi UIA.. Dah la sesat pegi mane ntah.. Biase la.. dulu tak pegi Ahmad Ibrahim Kuliyyah of Laws nie kan, asek-asek lepak kat Human Science punye area jer.. Penat gak aku exercise semalam. Heee.. Mengah la jadi nye!

Anyway semalam jugak dah janji ngan ex-boss *masih contact dan beramah mesra gitu* nak gi beli kuih raye.. Last year kitorang beli kuih raye sesame ngan Mak Jah Keramat tu.. So semalam sampai semput la aku tunggu die kat Jusco AU2 tu.. Masih la ngan janji manis nye. Kalo janji kul 12, kul 1 lebih baru die sampai.. Aku plak ngan gigih kul 11.55 dah sampai.. Dah kene jerit ngan aku pon, dann kee *padan muke*. Siap kene panggil munapikkk lagi.. Hahaha. Kalo aku dah berang, memang mulut takleh tahan. Sorry la Hisham yer! I amik insuran Prudential tu life ngan medical jer.. Mulut takde insuran. :p

Fatin: aku pun jenis bengkek ngan orang tak tepat mase nie..

Tahun nie kuih raye aku berkurangan sket.. An awal-awal lagi dah sound jangan beli banyak-banyak... Tapi sebab tahun ni first raya sampai raya ke 5 kat kampung aku, and mak aku plak jenis memang tak beli kuih raye, terpakse jugak aku abaikan nasihat *bukan arahan yerr* lakiku itu.. Huuu.. Terbang gak +-RM300.. Mak Jah ni kire jual murah lagi, RM20 se-balang..

Yang sedihnye..













KUIH SAMPRIT TAK ADE!!!!!

Padan ngan muke aku.. Lambat sangat beli..

Actually kuih favourite aku ialah Samprit ngan Sarang Semut.. Tahun lepas, mak mertua aku yang baik ati tu buatkan Sarang semut.. Tahun ni die gantung oven.. Hahahaha..

Sob sob.. Umah sape ade samprit ngan sarang semut, sile war war yer. Dengan segera nye aku akan terbang!!

Tuesday, September 8, 2009

M.O.H.O

MOHO.

What the heck?

My office is Home office. Konsep ala-ala SOHO.
muehehehe.

Last week pegi Low Yatt berjaye gak rembat 3 in 1.. printer, copier, scanner. Cume lambat jer la.. Al-maklum la, zaman tok kadok punye model Canon nie.. Tapi ok la tu kan, dari takde.. Huu.. Kene belajar bersyukur nieh!

So ape yang aku dah buat?

Copy certificates, print all the receipts payment, tinggal nak scan jer lom lagi.. Print gambar pun lom lagi..

Teringat zaman U.. Mase dok gile print gambar time amik kelas Photojournalism... Haih..

Eh Tun: banyak lagi glossy paper kat umah ko? Pass kat aku sket.. Hehehe

Thursday, September 3, 2009

My current jobscope..

Lame gile tak update blog..

Sekarang.. activiti kat umah adalah seperti berikut..

1) Sambung tido pas Subuh *mahal la rezeki aku pasni..*
2) Bangun kul 11 pagi.. hehehe
3) Basuh kain, sidai kain
4) Ngemas sket2.. Ari2 kemas umah, tapi umah camtu jugak!!
5) Mandi manda
6) Tunggu laki balik keje, gi pasar ramadhan..

Owh.. takkan la korang expect aku since tukar status jadi surirumah ni masak kot?

Lom.. lom sampai seru.. hehehehehehe

Sorry abang! :p

Tuesday, August 25, 2009

Thanks...

Thank you!!









.... kat sesape yang wish Happy Birthday to me last 23.08.. Yang belated pun, thank you jugak.. Moga semua doa tu dimakbulkan.. *especially dimurahkan rezeki, dapat keje lain!!* hehe.

Next year dah join 30sen club.. Huu.. Kejab je mase berlalu.. Teringat lagi mase umur 19 tahun.. Sedih jer nak nginjak ke 20.. Pejam celik pejam celik dah nak masuk 30! Ishhh..


Esok ade interview, Oil & Gas company.. The problem is..


'Are they willing to hire pregnant lady?!!'


Wish me luck peeps! Berzaman tok kadok dah rasenye tak pegi interview nie.. hehe..

Thursday, August 20, 2009

I've made up my mind...

.............. and I've come to conclusion that I wanted to apply for.........




























VSS!!! Voluntary Separation Scheme.

Despite this economy condition, yedda yedda bla bla bla.. I'm pregnant bla bla bla.. Raye dah dekat.. etc..

It's time.. It's TIME for me to move on!!

So sesape yang kot tau ade keje mane kosong tu.. kot ade yang tak kesah hiring pregnant lady, please contact me! hehehe

Basically my experience in sales, sales, and yeah.. more sales! Kalo bole Shah Alam area la kot, sebab hubby nak sangat dok area belah-belah sinun.. Dekat sikit ngan tempat keje die.. Sian die dok travel jauh ari-ari kan..

Please pray for me.. Hopefully this is the best for me, now...
Amin!

Wednesday, August 19, 2009

Camner nak jawab nie?!

Help pls..

Kat my FB ade org tanye..






Ko kene H1N1 ke Influenza A??





















Arghh!! Susah nak jawab nie!!!

Friday, August 14, 2009

Ni bukan MJ jadian..



Kalo jumpe orang camnie pasni tego korang kat tengah jalan, sile la jangan freak out. It could be me! hehehe










Since last 12th Aug tu our wedding anniversary, rase ralat plak kalo tak pegi celebrate kan.. So we all pegi our fave place, TGIF.. Kat The Curve. Sebab tanak jumpe ramai orang, kitorang decide pegi siang.. atau lebih bertepatan lagi around kul 1 lebih..



This is me..



This is hubby. Mane mask die? Ade... simpan kat tepi..







Kecewa gak sebenarnyer.. Ramai lagi rakyat Malaysia yang tak pakai mask nie.. Derang lom kene H1N1.. So sebab tu tanak pakai mask kot.. Aku dah kene, so sudah insap!!

Thursday, August 13, 2009

Ini bukan..



........... pass masuk ke Genting outdoor theme park ye kengkawan..




Ni tag bile anda masuk Ampang Puteri..



Actually ni la first time I was admitted kat hospital.. huuu


Wednesday, August 12, 2009

Alhamdulillah..

1) Aku dah fully recover from H1N1.. Alhamdulillah..
Tunggu nak tengok baby jer.. Next week appoinment ngan gynae kat Ampang Puteri.. Doakan semoga baby dalam keadaan sehat..

2) Today is our 2nd anniversary.. Abang, thanks for everything.. Thanks for taking care of me while I'm sick. I love you, forever and ever. Rase nye cam baru semalam jer aku kenal ngan mamat nie... huuu

3) Sesape yang nak tau perkembangan aku mase kene H1N1 tu, sile la pegi blog my husband. Die yang rajin update. Aku plak baring and tido jer.. Huuu.

4) I shall resume work on Friday.. Guess what? Company aku offer VSS. Most probably aku tak amik kot.. Sikit sangat la..

5) Insuran sangat lah penting ok! Dok kat Ampang Puteri for 3 days tu, kene RM2k plus.. Sebbek company cover.. alhamdulillah..

6) Sekarang ni, for the sake of our health.. pakai la mask kalo pegi public area.. Rasenye macam dah berlonggok kes H1N1.. We never know..

Saturday, August 1, 2009

Al-Fatihah

.............. my grandma *belah my dad* just passed away last Thursday..

Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang beriman..

Amin..

Atok aku berumur 80 tahun..

Wednesday, July 29, 2009

What goes around comes around

Kepada pemandu kete Honda WCQ xxxx, nak jerr aku cakap kat sini..
Serve you right! Or dalam bahase Melayu nye.. PADAN MUKA!!!

Citer nye camnie, mase on the way balik umah semalam, around 7pm kat Jalan Kuching tu, ade la this Honda car, dari lane kanan sekali (aku dok lane tengah) cilok masuk depan kete aku, dengan cara kurang ajar okeh. Takde signal ape pun. Aku kene tekan emergency break, kalo tak, sure dah langgar punye. Pastu die cilok masuk lane kiri sekali. Aku dah menyumpah dah dalam hati, coz terperanjat kan…

Tak sampai 5 minit after that, semua kete kat lane kanan bagi signal nak masuk lane tengah. Korang agak-agak naper?! That Honda car tu accident langgar divider. Melintang tengah jalan. The driver ok, siap leh keluar dari kereta tengok kete die.. Yang teruknye kete die je la…

So.. mari lah kite insap bersame-same ok.. Jangan pedajal orang. Allah balas kejab jer..

P/s: pasni aku nak carik sticker Mommy-to-be tu lah. Biar driver lain kasik jalan. Hehehe

Tuesday, July 28, 2009

Pikir pikir..

There are 2 warehouse sales this weekend.

Mane satu nak pegi nie?!!

Pureen ka Anakku ka? Owhh!! Ade satu lagi.. Baby Bump..
mak aii.. Sengkek laa kitorang pasnie.

Huuuuuuuuuuuuuuuu.. Ideas?!!

Monday, July 27, 2009

Al-Fatihah

.... to allahyarhamah Yasmin Ahmad..

Moga rohnya di cucuri rahmat dari Nya..

Aku memang bapak suke la citer-citer die nie.. Lain dari yang lain..

Al-Fatihah..

Thursday, July 23, 2009

Saye nak...

........... anak saye sepet camnie!!! Bole tak??





Sile abaikan yang pegang baby tu ek.. Hehe..

Tapi dah tau dah.. En Mozehan nak anak die mate besar, cam die.. Hmm.. I nak sepet camnieh!!

Monday, July 20, 2009

Bile kitorang jadi babysitter..

We are officially hired! Were, actually. Hehe. An’s cousin pegi Langkawi malas nak bawak anak-anaknye seramai 3 orang tu *3 orang okeh, bukan saploh!* so die telah meng-amanah-kan kat kitorang jadi nanny anak-anak die last weekened 18 & 19hb ari tu. Tapi kitorang babysit on 19th tu jer, coz on 18th I got my cousin’s wedding at Slim River, while An balik kampung menguruskan passport his mom.

So ape xtvt sesat kitorang on Sunday tu?

Kene anta si abang, Afiq pegi British council, Selangor Dredging at 4.30pm. He learns English class kat situ.

Selamat la aku bebudak tu dah makan kat umah. Mujur la ade maid. Kalo tidak, mampos la aku nak masak hape-ke-bende kan?! Kang kene anta masuk spital, lagi serious case. Huuu.. sampai-sampai je umah, aku nengok bebudak ni busy main Wii. Ape ke bende Wii tu? Korang leh google sendiri.. tak pun pegi kat website nie.
http://www.nintendo.com/wii
Bebudak zaman sekarang.. tak main la wat drawing ke, colouring ke kan. Nangis la mak aku kalo tengok aksi-aksi mereka di depan tv nie.

Sementara nak tunggu Afiq abis kelas, kitorang *eh.. aku tak termasuk..* bacekan buku kanak-kanak kat si Dhira & Adiff. Tengok la aksi Uncle Ean nie. Bakal jadi bapak cemerlang!! Bagi 10 bintang nie.. hehe

Uncle Ean, Dhira & Adiff sedang membace buku Dinasour...

Adiff. The youngest and loudest one. Suare besar tak padan ngan die yg kecik. Hehe


Apa sajaaa yang kau cerita ni labu.. Hehehe


So. Mane ke gambar aku ngan Afiq? That particular day is not really a good day for me. Headache. So aku jadi photographer je la.. Afiq plak busy ngan kelas. Huhu.

Pas abis kat situ, dinner kat KFC.. Ya Rabbi. Lagi la pening melayan. Berebut tempat duduk, tanak makan itu ini, nak main sambil makan, lari sane sini.. Haih!!! I just wonder how my parents managed 5 of us. Yang penting, memang sume tak berani nak wat perangai kot coz my mom memang garang! Hehe.
Ya Allah Ya Tuhanku.. Kau berikan lah kekuatan kat hamba Mu ini in the future… Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn (8 harkat)

Alang-alang nengok bola...

..... biar muka kuar front page newspaper!!



Haku telah ditinggalkan lakiku yang pegi nengok pasukan kebangsaan kebanggaan die Manchester United kat Bukit Jalil. 2 consecutive days okeh! Anyway, gua tarak hal pun die nak gi tengok tu. Janji tak buat bende merapu, usha awek-awek seksi kat sane *mane la gua tau die usha ke tak kan...* wa tarak hal punye..



Semalam kenduri *lagi........* belah my kazen kat Putrajaya. Oh sungguh kecoh satu keluarge belah my mom tengok muke En Mozehan kat front page Berita Harian. Sorang makcik aku dengan girangnye berkate..


"Ok la tu kuar dlm newspaper. Tu proof die bebetul pegi stadium, bukan merewang-rewang. "




Ciss.. Laki aku sungguh baik tau!

Friday, July 17, 2009

Puisi Suami untuk Isteri (nak mintak kawen lagi)

Puisi Suami untuk Isteri


Isteriku,
jika engkau bumi,
akulah matahari.
Aku akan menyinari mu,
kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku..
Ingatlah bahtera yg kita kayuh,
begitu penuh riak gelombang,
Aku pasti akan tetap menyinari bumi,
hingga kadang-kadang bumi terasa akan silauan ku.
Lantas aku ingat satu hal
bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi,
malah ada planet lain yang juga mengharapkan sinaranku.
Lalu......,
Relakanlah aku menyinari planet lain,
menyampaikan faedah adanya aku,
kerana sudah takdir Illahi sinaranku diperlukan diplanet lain
...

Balasan Puisi Suami daripada Isteri

Suamiku,
andai kau memang mentari,
sang surya yang memberi cahaya,
aku merelakan engkau berikan sinaranmu
kepada segala planet yang telah TUHAN ciptakan
kerana mereka juga seperti aku perlukan cahayamu
dan....aku pun juga tidak akan merasa
kekurangan dengan sinaran mu...
AKAN TETAPIIIIIIII. .,
Bila kau hanya sejengkal lilin
yang berkekuatan 5 watt sahaja,
jangan lah bermimpi untuk menyinari planet lain!!!
Kerana bilik tidur kita yang kecil pun
belum sanggup kau terangi,
Lihatlah diri mu pada cermin kaca di sudut kamar kita,
di tengah remang-remang pancaran cahaya mu yang telah aku mengerti...
Cuba lihat siapa dirimu...
MATAHARI atau lilin ?
atau jangan-jangan cuma mancis saja!!!!!
please lah....!!!


Muehehehehe..
Aku teringat sorang GM kat opis aku ni.. He's in early 50s bercerita dengan kuatnye yang die penah tanye bini nye nak payung emas ke tak..

Bini nye ngan geram membalas:

TAK PAYAH PAYUNG PUN TAK APE!!!

Sesape yang tak paham citer nie..
Kalo si isteri memberi izin kat suami untuk berkawin lagi, nanti kat Akhirat dapat payung emas.. Ha, dah paham?!

Huh... Dasar laki miang.. Bab-bab kawen lebih, memang ikut sunnah.. Yang lain-lain? Ader??

Eh. Emo plak aku ari nie. Macam la An ade mintak izin nak kawen lain.. Huuuuu

Thursday, July 16, 2009

Sape tak amik insuran lagi?

Korang korang.. Sape tak amik insuran lagi.. Bole amik ngan company nie..













Kot kalo tak nampak.. Kat iklan tu tulis..

Melindungi KEMALUAN anda..






Berbaloi-baloiiii bak kate Amy Search. Ahaks.

Tuesday, July 14, 2009

Am I normal?

Bile bace blog kawanku Puan Fatin yang sedang preggie tu.. saye rase agak sentap pulak. Nape eh? Bukan sentap ngan ko Fatin.. Sentap ngan diri sendiri.. huu..



I still have no craving over anything. This is so un-normal for orang-orang tua..

Should I worry? Hm..



My sister.. Dia mengidam tak hengattt punya.. Mengidam umah okeh!! Dah dapat pun.. Tinggal sign agreement ngan bank jer.



Me mengidam makanan.. takde. Setakat terase .. ari ni nak makan nie.. or tu.. je lah. Cannot be considered as mengidam kan? Kalo tak dapat, takde plak aku melalak-lalak kat boss aku tu. Hehe. Still bole tolerate and mostly during weekdays lunch hour, my colleaques yang decide nak gi makan kat sane sini. Aku takde plak beria nak itu ini.. Hmm..



Yang mengidam makanan sampai nak gado ngan orang, ade la another my friend yang same preggie ngan aku nie. Sabo je la. Mujur lah laki masing-masing berjaye meng-calm down para bini-s. Hehehe. Old story lah..



So.. aku tak puas ati nie..



APSAL AKU TAKDE MENGIDAM PAPE PONG????!!!!!

Monday, July 13, 2009

Antibodi berkurangan..

.. Haze teruk pulak ari ni kat KL...

Saye sedang mengalami hidung tersumbat, batuk, dan pening kepale..

Ari ni rase nak half day je la.. Tak larat!

Friday, July 10, 2009

Bile 30% & 45% bermaharajalela..

When we *my colleaques and I* achieved 30% of our monthly target.. we are exempted from being punished, terlepas dari kene program PIP *performance improvement plan*..

But when we didn't hit our 45% of our monthly target, we will never, ever, entitle for commission for that particular month.. Brengsek!! Aku hangin betul!

Scenario nye camnie.. Bayangkan la if aku berjaye close RM150k deal for April.. Kate kan lah meet my 30% target, tapi tak achieve my 45% target.. Sampai sudah la aku tak dapat kamsen tu.. RM150k/12 months = RM12,500. RM12,500 x 3% = RM375. For that 1 whole bloody year aku takkan dapat every month RM 375 tu..

Ini sudah lebeyyyy....

Memang bapak melampau!
Company aku kejam!!

Tuesday, July 7, 2009

Kaki saye bengkak..

Semalam saye telah meng-MC-kan diri.. Sakit kaki woo.. Pijak lantai rase nak nangis je..

Dugaan.. Sabo je lah..

Friday, July 3, 2009

Selamat Pengantin Baru..

... to my big brother, Adi Herman a.ka. Gudik. Dah tua baru nak kawen. *He's 31 years old this year* huhu. Telah selamat menikah pada 26th June 2009..


By the way, we all got our own 'special' name. Mine.. hehehehehehehehe











TOBOB!









Dun ask me why. Mase tu aku kecik lagi. Mane nak ingat.. Gamaknye sebab aku ni terlampau la chubby *and still chubby until now* kot.. hehehe






Neway, kakak ipar aku, Mira, berumur 23 tahun. So I'm the very awkward bile nak membahasekan diri ngan die. But jangan harap la aku nak panggil die akak okeh!


Selamat Pengantin Baru.. Moga berkekalan hingga ke akhir hayat.. Dirahmati Allah selalu.. Aminn..


Malam ni nak balik Parit Raja plak. Weekend ni my cousin kawen kat umah my grandma.. Doakan kitorang semua selamat pegi balik, everything ek!

Have a nice weekend everyone!

Thursday, July 2, 2009

Setiap tahun..

.... kite celebrate a lots of festival, isn't it? Hari Raye Puase, Hari Raye Haji, Hari Kebangsaan, Chinese New Year, Deepavali, Chrismas.. Either our own celebrations or tumpang other race punye celebration. Owh ya, not to forget, Mother's Day, Father's Day, Lover's Day *14th Feb* tapi aku tak celebrate laa..

Birthdays.. Anniversaries.. bla bla bla.

Biase nye aku ngan An sambut:

1) Declaration Day *declare as couple* every 15th July *around the corner*.. So nak kasik ape ek? This year 15th July aku punye monthly check up.. Celebrate ngan doktor sekali la. Huhuhu

2) Birthdays. Mine 23rd Aug, An's 15th Nov..

3) Wedding anniversary 12th Aug.. this year nak kasik ape pulak yer? Last year aku bagi set perfume, and contra aku dapat handbag. Huu..

4) haa.. this is totally new!!
Ari tu borak2 ngan my colleaques. One of my opismate baru je pas beranak anak sulung. Guess what?!! Hubby die bagi Nokia E71 sebab susah payah die nak beranak. Yang sorang lagi pun dapat handphone jugak. Tapi aku tak ingat Nokia ape.. Wah! Memang menarik nie.. My other opismate yang dengar komen lebih kurang camnie..

"I should get 4 handphones la kalo camtu!! I dah beranak 4 kali.."

Oh boy.. Pengsan la para hubbies kalo bace entry nie.. My opismate tu dah ade 4 orang anak, all boys.. Hehehe..

P/s: nak tunggu ape komen my hubby on this.. Muahahahahaha..

Wednesday, July 1, 2009

Updates...



Ok la. Bagi memuaskan ati orang yang nak mengomen pasal hidung aku nie.. Aku upload lagi pictures eh..




P/s: Kalo tak nampak jugak.. haa siap.. 2 Jumaat je la tu.. muahahahahaha




Ni gambar close up..




Ni gambar jauh sket.. Excuse me for my baju yang agak aneh tu yer.. Made in Bandung tu. huuu..
Dalam masjid nie, customer call. Bole? Hishhh..



Ha.. Tunggu ape lagi.. Sile sile komeng!



Cube korang komen sket..

Minasan.. Need your help to comment these photo..









Ni gambar date 27th June 2009..



Do you notice anything 'unusual' about my face? Do you??



My colleaques said that my nose dah start bloating. Wargh.. Haku sungguh tak puas ati. Ye ker weh? Sob sob sob..



Anyway, for comparison.. this is old pic of mine.. hehe

Taken 14.03.09 at Dewan Perdana Felda, Johan's wedding. hmm..

Komen! Komen! Komen!! Komengggg aarrrr...

Sekian.

Tuesday, June 30, 2009

Saye redho...

................... dalam paksa..... Boley? Huuu...



Yesterday, I received internal email.. Camni email nye..

"The mileage claim rate has been revised from RM0.80/km to RM0.60/km for cars and from RM0.45to RM0.25 for motorcycles while fuel reimbursement has been capped at a maximum RM500.00 a month for non-sales employees and RM600.00 for sales employees. This will take effect from 01 July 2009."


Sob sob sob..

Tu la, selama ni dok seronok claim 8kupang.. Nikmat duniawi.. sementara jer..
Sabo je lah!

Wednesday, June 24, 2009

Setiap ari Senin..

Saye mesti buat nie..

Surfing this website
http://www.dumex.com.my/

Checking the stages, what the baby's development, and all that.

So this week is the 16th week.. so..


"Your baby is now around 15cm long and has tiny little fingernails and toenails at the end of their growing hands and feet. Although it may be still too early to feel your baby inside you, they can now turn their head and exercise all 40 sets of muscles. Although their eyelids are still closed, they can sense light from outside their cosy little world."


Mak syahdu... eh.. terharu.. eh no.. ape eh the right word? Wordless. Hehe.