Wednesday, October 7, 2009

Tak paham!

Seriously, tak paham ngan keadaan sosio-politik between Malaysia ngan Indonesia nie. Takkan pasal tarian jer nak perang kot.. Berbaloi ker?

My parents dah la nak terbang gi Palembang this Saturday. Risau pun ade gak.. My father's relatives berlonggok kat sane. Back then, my great grandmother lari ke Malaysia, eloped. Huuu...

Rasenye mase sekolah dulu cikgu aku penah mention why Malaysian and Indonesian have different kind of approach in facing this kinda issue.
Nak tau ape teori die? Jawapannye ialah dengan menjawab soalan nie..

Camner org Malaysia mendapatkan kemerdekaan?
Camner pulak orang Indonesia mendapatkan kemerdekaan?

Haaa.. Bile dah dewasa nie, baru la aku paham ape cikgu aku tu cakap.. Betul. We have different approaches. Although Malaysia gain its independent through diplomacy, it doesn’t mean we are weak, either emotionally, physically, takde semangat juang, etc. Rasullullah SAW, look back at history, kalo die nak conquer 1 negeri tu, baginda hantar 1 utusan dulu, cakap elok-elok. Sebarkan syiar Islam, pastu kalo sume care pun tak berkesan, last resort baru lah perang.. Seboleh-bolehnye memang nak elak shed of blood ni kan..

Moga-moga semua isu ni leh settle baik-baik, secara aman.. Amin..

1 comment:

MommyDania said...

aminnnn...supaya kita berpeluang lg ke bandung dgn aman. aminn