Wednesday, September 30, 2009

Soalan lazim..

Bile dah pregnant nie, antara soalan-soalan lazim yang sering aku dapat adelah seperti berikut ...

1) Bile due?

Jawapannye senang jer: 5th Dec 2009

2) Anak buat kat mane?

Jangan tak tau.. ade org tanye soalan nie..
Jawapan aku pun senang gak.. Made in Bandung. Muahahaha.. Kitorang gi Jakarta Bandung awal bulan March ritu. Maybe made in Malaysia lom dapat sijil pengesahan kot untuk kitorang nie.. :p

3) Beranak kat mane?

Owh.. dulu sikit punye susah aku nak jawab soalan nie.. Coz mase tu lom decide nak beranak kat mane. Lagi plak aku ni memang prefer private hospital. Mueheehe..
Sekarang nie, jawapan aku: Spital Selayang or Sg Buloh. Tu pun lepas kene leter ngan doktor.
She said 'you should deliver your baby at the nearest hospital that you can reach within 15 minutes'. Ha.. Punah la harapan nak gi Ampang Puteri (yang jalan jem tu) HUKM (jauh, jem..), PPUM (lagi la bapak jauhhh). Abis citer dan En Mozehan tersenyum riang coz spital gomen adelah murah. Huhhhh!

4) Dah beli barang-barang baby?

80% completed. Baju-baju, lotion, diapers, blanket, segale macam mak nenek yang kecik-kecik tu dah settle. Tinggal yang besar-besar seperti playpen, almari / drawer die, stroller *macam sangat lambat lagi nak pakai..* botol, puting susu, sterilizer dan kawasan yang sewaktu dengannye, buaian.. *so sesape yang bace dan paham maksud tersirat di sini akan beli bende-bende ni la utk kitorang ek.. wahahahaha. No lah, just kidding*

Tilam, bantal baby pun dah beli.. Set kekabu lagi.. Kelassss.. Aku order ngan member lame, budak UIA dulu. Memang die wat bisnes nie.. Dapat la satu kelambu sekali.. Nanti aku rajin, aku upload gambar ek..

Mak mertua pun nak bagi set bantal kepale ngan bantal peluk gak.. Haih.. bertuahnye ko nak oi... Kekabu jugak.. Di samping itu, mak mertua jugak menyediakan barut utk si kecik nie.. Makcik An yg mak datin tu plak belikan barut baby imported dr Jakarta ke Bandung ntah. Mekaseh sume..

Mak aku sendiri pun nak bagi set bantal kekabu gak.. *bape banyak bantal nak pakai nie?* huhu. Set persalinan sarung bantal cadar *100% cutton okeh*, imported gak tu.. Dari Muar. Muahahahaha.. We have decided nak berpantang kat kampung aku, nun di Selama. Mak mertua aku nak mengerjakan ibadah Haji tahun ni. Sempat jugak die mempromosikan Gemas sebagai lokasi berpantang, but too bad la die gi Mekah.

5) Baby boy ke girl?

Soalan ni... the hardest question to answer. It's not because we don't want to reveal our baby's sex, tapi sebenarnye kitorang sendiri pun tak tau.. Dah berape kali pegi scan nie, setiap kali scan jer.. same jer.. TAK NAMPAK.

Everytime nak gi scan, mesti aku tepuk-tepuk perut and cakap ngan baby, kitorang nak tengok baby ni boy ke girl kan.. Dan setiap kali tu jugak la, kitorang dihidangkan ngan aksi-aksi si kecik nie.. Sekali tu, die tunjuk bontot kat kitorang.. Haih.. Sabo je laa.. Mase gi check up kat Ampang Puteri tu lagi best, die buat aksi akrobatik bagai, kaki kat muka, pastu tangan kat kepale.. Mane la nak nampak anu nye.. Sabo je la..

Anyway bagus jugak tak tau ni kan, nanti bile dah beranak nanti sure la surprise jer. Ade gak yang konon bile scan nampak boy, sekali kuar-kuar girl. Tak ke haru camtu! hehe

Di sebabkan dah jadi camnie, so barang-barang baby especially baju la, kitorang beli colourful jer. Biru, pink, kuning, putih, hijau, oren, sume ade.. Nasib ko la nak.. Hohoho..

6) Takut ke tak beranak nie?

Soalan ni akan dijawab lepas aku selamat beranak! Dah jawapan nye itu sudah pastinye akan menjadi satu panduan untuk aku plan bile nak ade anak seterusnye.. muehehehehe.
Ade sorang ex opismate aku kat TIME dulu, anak die sekarang dah 4 tahun, bile kitorang tanye next one, die angkat tangan surrender. Die kate 4 tahun sakit nak bersalin tu masih terasa.. Huu.. Seriau aku!!

Korang ade soalan untuk aku?

4 comments:

mama hannah said...

aku suggest selayang.sebab sg buloh husband tak boleh masuk.barang2 yg besar aku suggest ko try tanye couzin2 ko yg ada bende2 tuh,boleh pinjam.my suggestion lah.

MommyDania said...

wey! buai2 xsah beli. jgn ajar anak ko tido dlm buai. awal2 mmg senang, long term lg nyusahkan. trust me!

Cutestamoi said...

Tun: baiklah.. kazen An sume muda2 lagi la.. ade chance utk beranak. so takper la. kitorang kene la invest sendiri.. hehe
Fatin: aku mention jer. mmg dah konpom anak aku takde buai2 nie.. endoi ka apa ka..

mama hannah said...

okeh..no hal :)