Wednesday, August 18, 2010

Ralat tol!

Cube korang jadi aku, or macam kawan-kawan aku yang fully breastfeed nie:

1) OL (Japanese term for Office Lady) and mom as well.
2) Ari-ari kat opis keje aku mengepam. Kalo pegi visit hospital pun aku akan excuse mintak nak mengepam. Senang pakai manual pam nie. Kene exercise tangan je la sket.
3) Balik umah bagi nenen lagi kat anak. Biar supply mencukupi as long as ade demand.
4) Simpan EBM (susu perahan) seperti simpan harta bende berharga. Kalo bole, setitik pun tanak kasik tumpah.

Ok, dah cukup paham lom? Dah cukup emo lom?

Ari-ari anta anak gi nursery sambil bekal susu kat cikgu die dengan harapan anak tu akan minum susu sekenyangnye. Disamping tu nursery bagi makan solid food lah.
Tapi...............................
Bile petang balik dari keje, tengok-tengok nursery pulangkan balik susu..
Dalam keadaan BASI!!!

Ape perasaan korang?
Aku memang rase nak bagi penerajang jek *(sorry yek, sape tak kenal aku mmg susah nak terima this kinda word kot).
Kalo jalan kaki dari umah aku ke nursery tak sampai 5 min. Takkan dari mase amik Ayra, masuk susu dlm bekas (which is RUBBERMAID okeh, bukan busuk punye brand) then balik umah (naik kete) then susu tu bertukar jadi basi. Adelah tidak logik same sekali.

Memang bikin panas nursery nie. Memule aku diamkan jugak. Tapi dah 2-3 menjak nie berbotol2 die pulangkan jadi basi, aku pun naik hangin la. Semalam lagi sedih aku, 2 botol basi. 6oz ok.

Mampoih la aku merampuih kat owner die pagi nie. Pagi tadi laki aku anta Ayra, aku dah pesan suh cakap ngan pengasuh. Pastu aku sambung cerita ni kat owner. Tak tau la derang ni dah pakat2 ke ape, jawapannye senang aje. Peti ais kene cuci, tu pasal susu jadi basi. Haih. Aku ni ingat la jugak, bulan Ramadhan nie, takkan nak gaduh ngan org kan. Tapi ikut ati ni mmg aku geram sangat2 dah. Takkan kau basuh peti ais ari2 kot kakkk!! Agak2 la kan..

Aku tuduh (dalam hati dan pemikiran aku la, bukan aku cakap verbal kat die) diorang ni tak keluarkan susu dari bekas Rubbermaid tu. Tak simpan dalam peti ais pun. Tu pasal jadi basi. Kalo simpan elok2 dalam peti ais setakat nak transfer balik dalam Rubbermaid tu sampai umah, ape lah sangat. Tak sempat susu tu nak jadi basi pun. Iye tak?

So tadi aku telah menggunakan perkataan2 yang agak STRONG jugak lah.. Seperti RALAT, TERKILAN, HARGAI lah susu ibu, TOLONG lah simpan dalam peti ais, bla bla bla. Alhamdulillah aku masih mampu control amarah aku nie..

Actually, aku ade simpan satu cerita psl nursery nie. Ayra kene gigit. Hmm lain entry lah.
Gua masih sedih.

Kalo aku balik keje (biase aku tukang antar pagi2, laki aku amik die) tengok Ayra isap botol pastu die tak abiskan, mesti aku membebel. Membebel kat Ayra. Huhu. Macam la budak tu paham. Sambil membebel tu sumbat botol suh die isap sampai abis. Sebab bagi aku, kalo buang camtu je.. alahai sayangnye.. Bukan sikit2 tenaga, masa, keazaman yang tinggi, effort, etc nak ade utk memerah nie.

Jadi, sesape run business nursery ni, something untuk dipikirkan!
Ni lah luahan aku sebagai breastfeeding mommy.

Sekian.

5 comments:

CikPuanMiera said...

BENGONG KE HAPE?
XTAU KE NAK MEMERAH TU BUKAN SENANG?
SENANG2 JE KO NAK BAZIRKAN SUSU TU..

MMG SOLOP!!!!

JaNnAh said...

perghhh!! kalau haku pon hangin!! woi! ingat senang ke ko nk perah² nih?? ha? ha? lagi la pakai mnual, skt tgn tau x?? sengal! x mghargai lgsung penat lelah org.. sabar ma.. dugaan semua tu.. tp kena jgk buat smpai diorg ni reti bahasa..

FAM said...

susu dia pulang blk tu balance ke atau mmg dia tak bg ayra minum langsung? syukur la bdk2 nursery anak aku tau nak handle susu ibu ni.

Cutestamoi said...

Miera: Tu lah, rase nak je ku sepuk2 ngan penyapu..
Jannah: Hangin dah 1 bdn nie. nak kene train lg nieh.
Fatin: aku packing mmg 2oz je per bottle, so mmg tak pakai lg la. eishkk

mama hannah said...

pas ko tabuh dia dgn words tuh,apa reaction diorang?some nurseries mmg pikir nak senang jer..xkan lah diorang x tau benefits of mom's milk?ayo la!tapi,bagosla ko dh sound diorang mcm tuh..hopefully diorang akan amik tindakan.kalau senyap gitu jugak,apa kata pagi2 ko selamba jer pi taruk dlm fridge diorang..hehehe