Thursday, April 1, 2010

Bile korang ade anak prem..

Hmm.. Entry ni aku saje buat untuk guide bagi expecting parents. Huu.
Until now, aku memang serious taktau kenape aku leh terberanak awal. Mase first round check up kat Hospital Selayang tu, nurse kate tekanan darah aku tinggi. Walhal sepanjang 8 bulan aku wat routine check up kat klinik swasta tu, elok je blood pressure aku. Kot sebab ari-ari pikir camne gaye nak beranak wat aku tension, yelah jugak kot. Maklum la time tu dah tak keje, so ari-ari otak aku ni sebok terpikir camne la aku beranak nanti bla bla bla.

So mase aku beranak tu, aku dah inform doctor yang baby aku ni pre-mature. Nurse tu, sambut je baby, letak atas dada aku kejab, pastu terus bawak lari Ayra nak wat check up. When you deliver early, you have to expect at least some complications la. Cam Ayra punye kes, die grunting - nafas berbunyi. Ni terjadi pasal lungs not fully develop. Biase nye, kalo air ketuban tak pecah lagi, tapi dah ade contraction, doctor akan bagi injection kat paha. This is prevent pre-mature birth. Tapi sebab aku ni air ketuban dah kering, so tak dapat la kan. Injection tu jugak untuk develop paru-paru baby.

Camne nak tau anak kite ni pre-mature baby? If kite beranak below 36 weeks or mase 36 weeks, it's consider as pre-mature baby lah. Dulu orang-orang tua selalu kate, kalo lahir 8 bulan takde peluang nak hidup la ape la kan. Kalo lahir 7 bulan ade harapan. Tu sume takleh pakai.. As closer as to 37 weeks, lagi banyak chance nak survive. Perhatian utk mak, dan bakal2 mak, please la remember when you have last period (first day).

Well, for a pre-mature baby (pasni aku sebut prem jer. Kat spital derang panggil prem je) 'healthy' weight is 1.8kilo. Kalo anak korang berat 1.8kg and takde pape problem, mmg bole discharge. Ayra mase tu 2.33kilo, tapi sebab die grunting, so die kene tahan. She's stayed at Hospital Selayang for 7 days. Tak lame sebenarnye kalo nak compare ngan baby yang lahir 700gram, yang lagi kurang berat. Ade sorang prem baby tu lagi la, almost 2 months dah dok dalam incubator tu. Tapi aku kagum ngan semangat mak die, gigih. Ari-ari datang spital, spend time ngan anak die, pam susu.. Bile kite dapat prem baby, memang tu je la ubatnye. Kene rangsang die, cakap-cakap ngan baby, pegang die.. (walhal aku mase tu dalam ati... macam-macam perasaan ade!)

Mase aku kene duduk kat wad tu (kene stay sebab nak breastfeed Ayra) ade la sorang minah nie. Anak die prem gak, dah sebulan lebih dok kat spital tu. Anak die dok tak naik2 berat, so doctor tak kasik balik la. Sekali tu timbang beratnye 1.79 je. Lagi 0.01 nak cecah 1.8kg. Yang mak nye dah bergenang-genang air mate coz mengenangkan die dok berulang alik berpantang kat spital tu ngan umah. Last-last doctor bagi discharge..

Kalo korang terberanak awal, jangan la stress. Kite kene kuat for baby..

1 comment:

MommyDania said...

kudos erma..well said!