Wednesday, May 27, 2009

Saye sudah tua.. Part 2

Entry ni sambung to my previous entry..

So, pagi-pagi Sabtu tu gerak gi Raub. Waiting for my dad's cousin satu kereta kat tol Gombak*so her pangkat to me kire makcik sepupu ke aper? Hohoho. I called her Wak Yam, biase la orang Jawa kan..* Then off we go to Raub.. By 9.40am we all dah sampai pekan Raub, giler bapak awal! So we all lepak kat kedai kopitiam. Borak itu ini then dah 1 jam melepak. Sampai Felda Tersang dah almost 12pm, kire dah lewat la pulak kan. Muehehehe..

Majlis nye kecil-kecilan ajer.. My dad berborak ngan wakil tuan umah, yang lain borak sesame sendiri.. Lom start majlis lagi, derang hidang 'appetizer' dulu, apam dan ketupat palas pulut cicah ayam masak merah *sedapnyee...*. My brader dok dalam kete jer, tup tup die dah sampai kat muke pintu. An ngan I ni dah pelik-pelik, ape hal Gudik *name manje die* dah naik umah nie? Rupe nye Gudik ingatkan dah siap meminang bagai, die nampak orang hidang terus melompat naik umah.

Adoi.. Spoil betul la abang haku ni... Ini lah jadinye kalo tak penah pegi ikut majlis merisik, bertunang, etc. Main sukahati die jer. Memalukan betul!! Tunggu la kitorang panggil naik bile nak makan, ni tak nyempat-nyempat!

So padahnye, dari start majlis to the end, my brader witness every single thing la. Dari dok mule bercakap tu sampai la ke sarung cincin. Die siap amik video lagi!! Haihh. Tak leh bawak majlis langsung die nie. Siap tersengih-sengih bile Wak Yahya tu tanye 'betul ker ini orangnye' sambil referring to Mira, my future sister in law.. Haihhh.... Rosak majlis!

Anyway, this ceremony is just to get to know Mira's family. Not so formal la kan. Coz everything dah decide earlier, for example duit hantaran, tarikh nak kawen *26th June bertunang dah menikah, kenduri on 27th June*, etc lah.

Moral of the story, kene brief our siblings on protocol on how to behave. Nasib baik la pihak pompuan dah kenal my brader tu, otherwise sure kitorang kene kutuk pastu.. Hmm, sabo je la..

3 comments:

MommyDania said...

lawak la abg ko nih!! eh, tp apa kaitan cite dgn tajuk? hmmm...

mama hannah said...

harharhar..mmg lawak abg ko nie..at least sms la kan tanye dh setel ke blom.. :D dh la siap jdk vidographer di majlis sendiri..pergh bln dpn kawen?pantas siot.. :) silap2 mak ko timang cucu lagi thn dpn... :D

gudik said...

amboi...
byknya tohmahan

masa tu nenek mira yang suruh naik.. siap jerit2 lagi.. naik2.. bukan ada sapa pun dalam rumah ni. naik2

itu yang ternaik tu

hmph