Wednesday, February 23, 2011

SBT

Ape ke jadah nye SBT iteww??Singapore-Batam trip ye adik- adik..

Bak kate OhBulan, enjoice.. hehe


Mak Aji..

Pak Aji bakhil hehe

Abang aji.. eh.

Kuage aji. hehe. My sis

Puan aji. insya Allah!!

Blood sis, tp saiz lain2. Sadapp!

Tok aji yang seronok sgt dapat naik cable car.

Seronok sgt budak nie..

Hard Rock hotel in the making..



Marina Bay.. Casino pun ade. According to tok aji, lagi ramai org gamble kat sini dr Genting. Tok aji siap bagi the figures ari tu, tapi aku lupe nak take note. Mane tok aji dapat statistik tu, aku pun tak tau. hehe

Ni mase kat Stulang Laut, nak naik ferry gi Batam. Sad to said, gambar kat Batam tak banyak pun..

Sebenarnye trip ni tak rancang sangat pun.. Ari tu parents aku pegi Pasir Gudang umah my sis, derang bawak jalan2 kat Danga Bay. Then bapakku pun dok kate teringin nak pegi Singapore.. Since my brothers (yep, 2 brothers yek) kene blacklisted ngan PTPTN, make aku je la harapan nak gi jalan2 ngan mak pak aku nie. Lagipun, last cop imigresen mase gi Jakarta Bandung ritu jer.. So zasss.. Sepantas kilat la aku wat passport Ayra, and en hubby pun renew passport. Sebbek sekarang wat passport murah aje, RM100 for 2 years.

Abah teringin nak naik cable car. Bak kate boss aku, bapak aku sangat adventurous. Hehe. Rupenye mak aku gayat (patut la aku pun ade genetik gayat sket) so die takmo naik cable car. My BIL, Pijal kene la teman mak aku. (Kitorang gi Singapore naik van - chartered) Dari Mount Faber ke Imbiah (Sentosa) naik cable car around 15 minutes. Cost for 1 way is SD24 (korang darab sendiri RM2.4 yek), kalo return ticket plak SD26 ajer. Ciss. Membebel2 bapak aku komplen mahal la itu la ini la, tapi die yang paling seronok sekali. Sampai kat Imbiah tu terus ajak balik, boleh? Cesss.. Sabo je la.. Memang semata2 nak naik cable car je! Hahaha. Tak senonoh abah aku nie. Siap compare naik cable car Genting ngan Langkawi lagi. Heee..

Then Raaj, our tour guide tu bawak kitorang pegi town ape ntah, abah aku ajak gi masjid (mode insap), then mak aku nak gi Orchard road (dulu kecik2 selalu pegi situ mak aku kate). Bapak aku penah keje kat Singapore dulu, back in 1976 kot.. ade la 6 months keje kat sane. Banyak sangat dah development.

Conclusion nye gi Singapore ni best, tapi sekejab sgt. Maybe next time nak pegi lagi, nak berjimba kat Sentosa. And kalo ade duit lebih bole pegi shopping kat Orchard road plak. Hehe. Singapore ni bersih gile, I wonder bile la Malaysia bole jadi camtu.

Batam plak, naik ferry dari Stulang Laut tu (amik kat The Zone, JB) return ticket for adult is RM110. Ade seaport charge RM10 per pax, even Ayra pun kene. Dalam sejam setengah jugak la naik ferry. Mase pegi ok, ombak tak kuat.. Tapi time balik (dah petang) ombak kuat.. Nasib baik aku tak muntah berdarah ke ape. Huu tapi pening sehh..

Aku bole plak terlupe yang kat Indonesia kene bayo tax (or whatever they call it) once u want to go out from their country. Dulu mase gi Jakarta, aku rase kene bayar IR100,000 per pax (dalam RM35 camtu), but now dah naik. Kalo naik ferry kene caj IR105,000.. Abah aku kate kalo naik flight sekarang kene caj IR150,000. Huh.. Menyumpah aku.. Bukan patutnye tax tu sume dah masuk dalam transportation caj ker? Siot je..

Batam ok, barang murah. Tour guide kitorang kat sane kate barang elektrik murah sbb Batam ni kawasan industri. Tapi tak sempat plak kitorang nak belek2 brg letrik tu. Hehe. Pegi pun kejab sgt. Kat Batam duit Singapore die accept. Huhu.

Pasni, nak gi Kelate ngan Penang plak! Insya Allah..



2 comments:

fatin airinee said...

cameron?

larikkkkkkkkk

Cutestamoi said...

Hehe. ciss.. Ko larik la sampai Cameron yek, pastu aku takyah jadi organizer dah. :p