Wednesday, January 20, 2010

Bile breastfeed Ayra..


Mase preggie dulu, memang aku dah berazam nak fully breastfeed Ayra. Not only coz breastfeed ade bermacam-macam khasiat untuk Ayra, sambil tu bole jugak merapatkan ukhuwah kitorang.. Huu..



Bile dah breastfeed nie..



1) Makan kene jage - aku la tu. Mak aku pesan, pas pantang try makan sket-sket.. Tengok ape kesan kat Ayra. Kalo die berak-berak, means die alah la tu.. Huu.. So makanan amatlah limited coz takleh nak makan sebarangan. Tapi aku dah hentam la McDonald Double Prosperity Burger tu.. Pedas gile! Sian Ayra berak-berak.. Erks.. Ya ampun Lalink!



2) Kene makan bawang putih.. Aku adelah tidak gemar makan bawang. Be it putih ke merah. Tapi dah breastfeed ni kene la makan bawang putih. Why? Biar Ayra kentut. Hahaha. U may find it funny, tapi aku bole senyum kalo Ayra kentut. Sebabnye die tak kembung. Alhamdulillah Ayra x penah kembung so far. Bile rajin nanti aku citer pasal Ayra dan kentut2nye. Hehe



3) Have to avoid tea. Memang kepingin bangat nak minum air teh! My fave tu.. Tapi sebab teh ni angin.. kene la elak kan.. sob sob sob..



4) Takleh berpeluh.. Nanti kang Ayra wat muke pelik time nenen. Muahahahaha. Ini alasan terbaik takyah wat keje umah! ahaks



5) Kene sacrifice tido malam. Kot kalo minum susu formula, leh jugak suh An bangun bancuh susu kan. Ni dah susu cap gantung, maka mommy nye jugak la yang kene bangun! I miss my tido!!


Ade lagi. Tapi dah lupe. Nanti la kalo rajin gue update lagi..

Lokasi: Jusco Wangsa Maju..

Lom kurus lagiii!!!

4 comments:

JaNnAh said...

ko ajak la An join sekalik bgn malam..

mama hannah said...

Dah besar dah Cik Ayra kite nih :) Wangsa maju punyer feeding room ok tak?C4 W. Maju punyer amatlah tak best!

MommyDania said...

weh..teh adalah tidak kembung la! sapa kata teh kembung?

JaNnAh said...

iye erma.. mari minum milkmaid tea.. bagus utk bb ayra tu..